Warning: A non-numeric value encountered in /home/onlilcoh/public_html/cep-expo.hu/wp-content/plugins/eu-cookie-law/class-frontend.php on line 106

A szőlészet és borászat szép múltra tekint vissza egész Európa területén, de kiváltképpen Franciaország számít kiemelkedő szőlőtermesztő vidéknek. Nem is csoda, hogy a pezsgő eredete is francia, hiszen ahol megszületett, Champagne-ban, évszázadok óta termesztettek szőlőt. A pezsgő a borok királyaként is ismert, hiszen jellemzően, a finom borokat az úri társaság kiváltságának tekinteték.

Érdekes módon, a magyar borászok sem szégyenkezhetnek a pezsgő előállításában. A magyar bortermelők közvetlenül a nemes ital készítési titkainak a feltárása után, az elsők között kezdtek vele foglalkozni. Nem hiába foglalkoztak több száz éven keresztül a borászok a királyi ital titkaival. Szép utat járt be a magyar pezsgő megalkotása is, olyannyira szépet, hogy 2011-ben a Szent István muskotály aranyérmes lett.

Mindezt az eredményt a borok hazájában érte el, Franciaországban, ahol 24 ország 554 nemes itala állt a startvonalhoz. A pezsgő évszázadok óta a különleges italok közé tartozik, ezért a speciális ünnepi alkalmak kedvelt itala. Lássuk, hogy mire érdemes figyelni a fogyasztás alakalmával! A szabály többnyire az, hogy hidegen kell fogyasztani, az optimális hőmérséklet 4-7 Celsius fok, de inkább hidegebb legyen, mint szobahőmérsékletű. Nem szabad mélyhűtőbe tárolni! A kereskedelembe vásárolható pezsgő már megérett borok, a tárolásuk nem fokozza az ízüket, sőt, inkább az ellenkezője érhető el vele. Felbontás után speciális műanyag vagy parafa dugóval kell lezárni és hűtőben 2-3 napig megtartja eredeti ízét, aromáját. Ehhez a nemes italhoz kecses talpas poharak dukálnak, valamint érdemes közvetlenül a fogyasztás előtt felbontani.

Print Friendly, PDF & Email

Create Account



Log In Your Account



A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás